Pavojingi žaidimai, patyčios ir žalojanti informacija - skaitmeninio pasaulio kasdienybė

Geriausias ir blogiausias interneto bruožas yra tas pats – viskas visiems ranka pasiekiama. Nelygu kuriuo keliu pasuksi – gali arba labai daug ko išmokti arba likti psichologiškai sutraumuotas.
 
Saugumas internete yra gyvybiškai svarbus šių dienų kontekste. Mūsų atviro jaunimo centro „Vartai” jaunimo darbuotojas Aras Kriaučiūnas pastebi, kad vos per kelis darbo mėnesius su jaunimu, jauteko susidurti su žymiomis kibernetinėmis patyčiomis bei jų poveikiu. Vienas galbūt tik nubrauks ašarą, o kitas gali imtis ir kur kas baisesnių alternatyvų. Patyčios yra tik vienas grūdas iš pilno maišo. O jame yra pavojingos bendruomenės, ideologijos, pardavinėjamos kenksmingos medžiagos, amžiui nepritaikytos turinio, iškreiptos realybės pateikimo, apgaulės, išnaudojimo…
 
Jautrių temų galima būtų rasti ir dar daugiau, bet viena iš aktualiausių sričių šiai dienai yra lytinis švietimas. Dažno jaunuolio gyvenime, pornografija yra pirmas ir vienintelis mokytojas šia tema, o tai nėra nei teisingas, nei realus, nei sveikas būdas mokymuisi. Vengdami lytinio švietimo mokyklose tik skatiname jaunimą domėtis patiems, o tai, ką jie ras neapsaugotose ir plačiose interneto gelmėse – mūsų greičiausiai nedžiugins.
Jaunimo informavimo ir konsultavimo centro darbuotojų pagrindinis tikslas – teikti išteklius ten, kur jų nėra, kaupti informaciją, kad būtų patogu tiems, kurie jos ieško ir gerinti jaunimo skaitmeninio raštingumo įgūdžius.
 

Ką dar galime padaryti?

Mūsų su jaunimu dirbančių organizacijų ir darbuotojų pareiga yra kurti saugią internetinę erdvę, konsultuojant jaunimą nuotoliniu būdu arba suteikiant erdvę jaunimo tarpusavio įsitraukimui, valdant serverius, grupes, interneto svetaines ir pan.

Šviesti. Mokyti. Rengti seminarus. Skleisti teisingą informaciją. Ir tai daryti ne tik jaunimui, bet ir visoms kitoms jaunimo organizacijoms, mokykloms ir centrams, nes tik taip iš lūpų į lūpas neformaliai ugdant jaunuolius galime užauginti tvirtą jaunimo vertybinį, emocinį ir analitinį stuburą, kurį visoms interneto negandoms bus įveikti kur kas sunkiau. Kintant skaitmeniniams iššūkiams turime prisitaikyti ir mes. Jaunimo darbuotojai turi nuolat tobulinti savo įgūdžius nustatant naujas tendencijas, technologijas ir internetines grėsmes. Privaloma bendrauti su kitais darbuotojais ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, nes jaunimas bet kurioje šalyje gali daryti tokius pačius dalykus, o tendencijos neturi aiškių sienų. Taip pat svarbu tobulinti tradicinio konsultavimo įgūdžius, kad galėtume padėti jaunimui ne tik internetu, bet ir asmeniškai.