Norisi jums papasakoti apie „Vartus“ ir bendruomenę, kurią kuriame drauge jau  16 metų, bet gal pirmiausia apie tai, kaip iki to 16 – ojo gimtadienio atkeliavome. VšĮ „Actio Catholica Patria“ – viena pirmųjų jaunimo veiklos organizacijų Lietuvoje, aktyviai veikianti nuo 1991 metų ir teikianti jauniems žmonėms socialines bei kultūrines paslaugas. Pati organizacija pradėjo kurtis dar 1988 – 1989 metais iš iniciatyvių medicinos studentų noro pasiruošti gydytojo profesniam keliui ne tik teoriškai, bet ir praktiškai, įsitraukiant į savanorišką veiklą. Organizacija Teisingumo ministerijoje buvo oficialiai įregistruota, kaip „Actio Catholica Patria“ 1991 metų Balandžio 16 dieną. Organizacija toliau vystėsi, įsitraukė į įvairius projektus, ieškojo galimybių ir rūpinosi jaunimo ir socialinių reikalų sritimis bei viso nevyriausybinio sektoriaus plėtra. To pasekoje, ieškant kitų darbo su jaunimu formų viena iš tinkamiausių pasirodė Lietuvoje visiškai nauja „Atviro darbo“ su jaunimu idėja. 2005 metais sutelkus organizacijos resursus buvo nuspręsta įkurti atvirą jaunimo centrą „Vartai“. Buvo pradėti procesai ir pokyčiai, naujos srities vystimas ir jaukinimasis, todėl šiandien su jumis galime dalintis – atšvęstu 16 – uoju „Vartų“ gimtadieniu. Noris papasakoti, kas tie „Vartai“ ir ką mes čia veikiame bei pasidžiaugti puikia, kartu su jaunuoliais, suorganizuota švente. Šiai metais gimtadienį atšokome lapkričio 18 – ąją dieną, bet data kiekvienais metais šiek tiek varijuoja…

Tai… Kas tie „Vartai“?

„Vartai“ – tai saugi erdvė būti, kurioje yra laukiamas kiekvienas jaunuolis nuo 14 iki 29 metų. „Vartai“ – vieta, kurioje tavęs laukia jaunimo darbuotojai pasirengę išklausyti ir kalbėtis tau svarbiais klausimais. „Vartai“ – bendruomenė, kurią kuriame visi kartu – jaunuoliai, vietiniai ir tarptautiniai savanoriai, praktikantai, darbuotojai – buvę, esami ir dar būsiantys. „Vartai“ – tai atviras jaunimo centras, kuris duris atveria kiekvieną savaitę nuo antradienio iki penktadienio 15-19 valandomis. Atvirų vakarų metu vyksta įvairios veiklos į kurias skatiname prisijungti, tačiau ar nori dalyvauti jaunuolis apsisprendžia pats. O veiklų turime įvairų – nuo maisto gaminimo penktadieniais, dailės terapijos užsiėmimų ketvirtadieniais, muzikos kambario įkūrinėjimo, filmų vakarų, stalo futbolo turnyrų iki pačių jaunuolių iniciatyvų, tokių kaip, slemo poezijos vakarai, stalo žaidimų turnyrai, fotografijos diena, sienos tapymas ir kitos veiklos. O atsižvelgiant į poreikius, norus ir tradicijas dar organizuojame žygius, stovyklas bei dienos išvykas. Apie „Vartus“ papasakoti trumpai gana sudėtinga, čia vyksta daug gyvenimo – pokalbių, veiklų, erdvės ir bendruomenės kūrimo kartu, konfliktų ir susitaikymų. Visus jaunuolius kviečiam užsukti ir patiems atrasti „Vartus“, o norintiems geriau pažinti ir pamatyti daugiau mūsų gyvenimo užsukite į facebook‘ą– Vartai Atviras Jaunimo Centras. 

O dabar jau judame link pasidalinimo apie 16 – ąjį „Vartų“ gimtadienį.

Šis gimtadienis buvo visiškai apie bendruomenę: nuo pradžios iki pabaigos programą planavome, erdvę puošėme, darbus skirstėmės ir šventę įgyvendinome kartu su jaunuoliais. Tai buvo bendra mūsų vizija, kurią kartu vystant ir mokėmės, ir linksminomės, ir įveikinėjome baimes. Į renginį kvieteme prisijungti visus jaunuolius, kurie „Vartuose“ lankėsi anksčiau, kažkada buvo užsukę ar aktyviai įsitraukia į veiklas šiuo metu. Taip pat kvietėme buvusius ir esamus „Vartų“ ir visos „Patrios“ darbuotojus, kitus centrus ir organizacijas, vietinius ir traptautinius savanorius. Tai buvo jauki šventė, kurią vedė patys jaunuoliai. 

Taigi, kokia buvo programa? Visi susirinkome, klegėjome, žaidėme stalo žaidimus, tuomet buvo įvadinis žodis ir renginio programos pristatymas. Turėjome bendrą piešimo užsiėmimą, kurio metu iš pirmos savo vardo raidės kiekvienas rašė gimtadieninį palinkėjimą „Vartams“. Vyko intensyvus stalo futbolo turnyras, kas nestebina, nes stalo futbolas svarbi „Vartų“ dalis jau ne pirmą dešimtmetį. Vėliau sekė diskusija tema: Kas man yra „Vartai“? Diskusijoje dalyvavo keturi drąsus“ Vartų“ jaunuoliai. Vieni jų „Vartuose“ lankosi kelis metus, kiti kelis mėnesius, kiti jau ir skaičių sunku prisiminti, kaip ilgai. Jaunuoliai dalinosi savo patirtimis, ką atranda čia, kodėl lankosi, su kokiais iššūkiais susiduria. O diskusiją vedė jaunuolis Edgaras, štai jo paties pasidalinimas įspūdžiais iš šios patirties:

„Diskusijos pasiruošimo etape daug galvoti nereikėjo – turėjau įvairią auditoriją, tad pasitikėjau savo improvizacijos įgūdžiais, susigalvoti reikėjo tik kelias temas. Pašnekovų buvo visokių, kai kurie mielai pasidalino savo patirtimis, o kai kuriuos reikėjo padrąsinti. Bet galiu su pilnu pasitikėjimu pasakyti tiek – kiekvienas žmogus turėjo savų įdomių pasipasakojimų apie jų praleistą laiką Vartuose. Džiaugiuosi, kad man buvo suteikta galimybė atlikti šias pareigas.“ Vėliau sekė muzikinis pasirodymas, kartu dainuojama „su gimimo diena“ ir žvakučių ant torto pūtimas, į šią ceremoniją buvo pakviestos gimtadienyje dalyvavusios buvusios ir esamos „Vartų“ darbuotojos, taip pat turėjome padėkos ir užbaigiamąjį žodį. 

Šventė praūžė, atrodo, per mirksnį. Buvo gera, jauku, bendruomeniška – tokios tos šventės, toks tas „Vartų“ gyvenimas. Norisi dalintis, džiaugtis, papasakoti apie vietą Kaune, kurioje kviečiame jaunimą būti, mokytis, kartu augti, patirti bei pažinti. Pagrindinis visų mūsų organizacijos „Actio Catholica Patria“ centrų tikslas yra „savarankiškam gyvenimui pasiruošęs jaunas žmogus“. Savarankiškumą mes suprantame kaip būseną, kai žmogus sugeba pasirūpinti savimi bei jo aplinkoje esančiais žmonėmis ir yra laimingas kaip asmuo bei bendruomenės narys, tad to ir siekiame – padėti jauniems žmonėms tą savarankiškumą pasiekti. 

Atviras Jaunimo Centras „Vartai“ įsikūręs Ožeškienės g. 7, Kaunas ir jaunuolių nuo 14 iki 29 metų laukia antradieniais – penktadieniais 15-19 valandomis.

 

Dėkojame „Aktyvių piliečių fondui”, Kauno savivaldybei ir Jaunimo reikalų agentūrai už galimybes sukurti jaunuoliams saugią erdvę augti.