Ar žinojai, kad 90 proc. visų sprendimų yra priimami remiantis emocijomis? Būtent jos yra mūsų varomoji jėga, kuri verčia eiti per gyvenimą. A.C.Patria merginos apie tai sužinojo merginų grupėse.

Jėgos gali būti dvejopos: link kažko ir nuo kažko. Kuomet einame link kažko, įprastai tai reiškia, kad siekiame tikslo. Tokio tipo jėga mus veda link noro patirti malonumą ir jaustis gerai. Tai lengvai galima palyginti su gaudynėmis: kai mes esame gaudytojas ir bandome pagauti draugą, kitaip tariant, siekiame laimėti. 

Tačiau neretai žmogaus varomoji jėga – baimė. Tokiu atveju žmogų motyvuoja ne tikslas, o noras išvengti skausmo. Jis tampa gaudynių gaudytojo taikiniu ir jo pagrindinis tikslas nepralaimėti. Nereikia net ir minėti, kad ši varomoji jėga yra itin nemaloni, verčianti jausti nesaugumą. 

Tai ką gi tokiu atveju daryti? Kaip iš bėgančiojo patapti gaudytoju ir būti varomam teigiamų emocijų?  

Pateikiame 3 strategijas, kurios padės būti savo gyvenimo gaudytoju:

1.Išsikelk TIKSLĄ.
Išsikėlus konkretų, realų ir teigiamą tikslą galima labai greitai pakeisti savo mąstymą ir matyti ne baimę, o už baimės stovintį didelį tikslą. Tokiu būdu, mus pradeda motyvuoti ne bėgimas nuo kažko, o bėgimas link kažko, t.y. žinome, kad kelio pabaigoje laukia didelis laimėjimas.

2.Pakeisk savo BŪSENĄ.
Yra 3 pagrindinės žmogaus būsenos: fizinė, emocinė ir dvasinė būsena. Jos glaudžiai tarpusavyje susijusios, todėl jei jaučiamės liūdni, atitinkamai mažiau norėsime fiziškai judėti, jausimės mažiau įkvėpti, o jei jaučiamės motyvuoti, tai būsime labiau linkę judėti ir veikti. Dėl šios priežasties, pakeitus vieną būseną pasikeičia kitos.

Lengviausiai pakeičiama ar įtakojama iš visų trijų būsenų – FIZINĖ. Todėl jaučiant stiprią baimę ar matant, kad nuo kažko “bėgi”, naudok kvėpavimo pratimus, fizines mankštas ar kitas fizines veiklas, kurios teigiamai tave veikią.

3.Įvardink ką PRARANDI bijodamas.

Jei pastebi, kad baimė užvaldo visą protą ir nelieka vietos jokioms kitoms mintims, pasistenk sutelkti dėmesį ir apmąstyti, kas blogiausio gali nutikti jei toliau bijosi ir ką prarandi tai darydamas. Dažnai tokiu atveju pastebima, kad tai ką prarandame yra ženkliai baisiau nei tai nuo ko bėgame ar ko bijome, ir atitinkamai kliūtys ar sunkumai nebeatrodo tokie dideli.

Merginų grupių metu merginos mokėsi atpažinti ir išbandyti praktikantės rekomendacijas. Skaistė dalinasi, kad merginų grupės, jai buvo skiriamas laikas sau, saugi erdvė buvimui. Šiose dvejose valandose mergina geriau pažino save, atrado ir suprato savo emocijas, savo varomąją jėgą. Galiausiai išdrįso garsiai įvardinti savo svajonę išvykti į užsienį, su dalyvėmis mokėsi įveikti kylančias baimes ir nepaisant kliūčių eigoje savo svajonę išpildė – pirmą kartą nuvyko į Vokietiją nepilnamečių mainus. Buvo viena drąsiausių merginų, kuri lipo per save, kalbino kitus bendraamžius angliškai, piešė, žygiavo, irklavo ir padovanojo sau daug pozityvių prisiminimų ir patyrimų. Ji pagavo savo gyvenimą, laimę.

Linkime būti savo gyvenimo gaudytoju ir Jums🧡!

Tekstą parengė: A.C.Patria Savarankiškumo ugdymo centro „Kitaip“  praktikantė Viltė Norvaišaitė. Veikla finansuojama iš „Aktyvių piliečių fondo“ projekto „Kitas mažas žingsnis“