Užsukai čia? Kur buvo šilta ir jauku…

Kalėdos „Patrioje“

2020 metai labai neįprasti… Daug laiko bendravome per nuotolį. Atrodo atsiranda atstumas ir nejaukumas, tačiau stebėdama save, jaunuolius ir kolegas iš šono suprantu, kad kai širdyje šilta, jokie atstumai negali ištirpinti to žmogiškojo ryšio. O šventė yra buvimas drauge ir dėmesys vienas kitam. Ko gruodį netrūko visuose “A.C.Patria” centruose.Tad jei buvai, kviečiu dar kartelį prisiminti, o jei ne, užsukti skaitant ir užmetant akį į sustabdytas akimirkas.

Atviras jaunimo centras “Vartai” jau iš anksto kūrė jaunuoliams kalėdinę nuotaiką ir kvapą namuose. Atviro vakaro metu, gruodžio 18 d., su jaunuoliais kepėme sausainius. Pagal iš anksto publikuotą ir lengvą receptą kartu maišėme tešlą, dalinomės savo įprastinių Kalėdinių vaišių sąrašu ir jaukiai šnekučiavomės, kol orkaitėje kepė burnoje tirpstantys sausainiai. 

Savarankiškumo ugdymo centro “Kitaip” atviras vakaras vyko gruodžio 21 d. Jis taip pat džiugino naujais bandymais – pyragas mikrobangų krosnelėje. Taip taip, minutė dvi ir jau valgyti galima 😉 Dėl karantino apribojimų negalėjome jaunuoliams perduoti gaminimo pakelėlių. Saugumas vis gi pirmoje vietoje. Nepaisant to, keletas jaunuolių prisijungė su savo produktais. Gaminom, ragavom ir dalinomės skoniu. Paradoksalu. Produktai tie patys, o tešlos kietumas skirtingas! Spėjam skoniai taip pat… O po to pokalbiai – apie mūsų pačių Kalėdas, dalinimasis prisiminimais ir istorijomis apie atsineštus daiktus iš namų, kurie siejasi su Kalėdomis. Tiesa, juos karts nuo karto nutraukdavo klausimai, o “kaip tu gyveni?” “ką veiki?” “kaip seniai tave mačiau”. Į veiklas jungėsi ir nauji ir jau seniai užsukantys jaunuoliai. Tad buvo proga susipažinti, susitikti seniai matytus veidus ir pabūti visiems kartu.  

Būste pasiruošimas Kalėdoms prasidėjo jau gruodžio pradžioje, kai jaunuoliai nusprendė suorganizuoti savo iniciatyva didesnę eglę sau ir ateinančioms kartoms. Būta daug tarimosi, derinimo, teko net du kart važiuoti į parduotuvę. Eglutės dėžėje net dvi detalės buvo vienodos… Išmokta, kaip gražinti daiktą 😉 O jaukus maisto gaminimas, pašnekesiai prie silkės, salotų pjaustymo ir vištos kepino, priminė, kaip galima kurti šventę ir su mažai pažįstamais žmonėmis. Jaunuoliai begalo liūdėjo, kad švenčių negalės sutikti su šeimos nariais. Nepaisant to gaminimo procesas ėjosi sklandžiai. Net nepajutom, kaip neplanuotai buvo padekoruotas stalas (pirminis noras buvo valgyti savo kambariuose), bulvės, morkos atrodo pačios nusilupo, o orkaitėje vištos kvapas sklido po visus namus… Įsivaizduojat ant stalo buvo višta ir du silkės patiekalai! Vau… Būste tai pirmas kartas. Vis dar jaunuoliai stebina ir džiugina. O pasidalinimai apie kalėdų dovanas ir senelio šalčio laukimą buvo tokie originalūs ir neįtikėtini. Iki dabar nuo veido nedingsta šypsena prisiminus istoriją apie strategijų dėliojimą, kaip pagauti senelį šaltį, slinkimus, tykojimus, kavos gėrimą, kad tik neužmigtum, kameros montavimus ir visokius kuriozus.

Trečiasis renginys – kalėdinė popietė su Kinderdiorfen in Litauen fondo atstovais – gruodžio 23 d. Fondas remia jaunuolius išėjusius iš globos namų mėnesine mokslo stipendija. Labai gera, kai jauti jog žmonėms yra labai svarbu gyvas kontaktas. O jaunuoliai gali pamatyti gyvus žmones, kurie prisideda prie finansinio jų ugdymo. O jaunuolių akys, kai fondo vadovas pasako, kaip stipriai didžiuojasi tais, kurie šiemet pabaigė kolegiją ar universitetą… Iki širdies gelmių paliečia momentas, kada jaunuolių akyse sužiba laimės ir pasididžiavimo savimi žvaigždutės. Juk taip retai jaunuoliai girdi, kad jais didžiuojasi, jais džiaugiasi žmonės iš šalies. Tad pasidalinimai, jaunuolių, fondo žmonių, darbuotojų vienoje plotmėje buvo jauki valandėlė pabūti kartu. O ateityje galbūt net turėsime panašias popietes, kur fondo žmonės dalinsis savo patirtimi ir mažomis žinių patirtimis, kad būtų galima sėkmingai siekti savo tikslų ar įgyti naudingų įgūdžių.

Gruodžio 23 d. popietę keitė vakarinė šventė atvirame jaunimo centre “Vartai”. Dėl karantino, neturėjom galimybės susėsti prie vieno stalo ar išreikšti dėkingumą vienas kitam Kalėdinėje stovykloje, tačiau tradicijų nepamiršome. Jaunuoliai dalyvavo Kalėdiniame protmūšyje, dvi komandos, išskirstytos į skirtingus virtualius kambarius, atsakinėjo į Kalėdinius klausimus lietuvių ir anglų kalbomis. Anglišką turą mums parengė Vartuose savanoriaujantis prancūzas Yacine. Trečiasis turas, buvo komandinė užduotis, kurios metu abi komandos per 15 minučių turėjo sugalvoti nematerialią dovaną ir pristatyti visiems. Daug šypsenų sukėlė prisiminimai iš pernai metų Kalėdinės stovyklos, muzikinės kaukės. Jaunuoliai pristatė savo muzikinius sveikinimus ir linkėjo vieni kitiems gražių metų. Vartų komanda savo ruožtu parengė visų metų prisiminimų klipą. Vartų Kalėdos yra apie buvimą kartu, rūpestį vieni kitais ir priminimą, kad ir kokioje situacijoje nebūtume, nesame vieni ir turime į ką atsiremti, padėkoti ir džiaugtis.

Savanorių centre taip pat nenorėjome pamesti Kalėdinio džiaugsmo. Saugiai savo savanorius ir partnerius sveikinome nuotoliniais šiltais žodžiais ir jaukiais palinkėjimais ramių švenčių. O tarptautinius savanorius nusprendėme pradžiuginti saldžiomis, kalėdiškai dekoruotomis spurgomis. Susimoję tarpdury ir besišypsodami akimis palinkėjome vieni kitiems gražių švenčių. Ir nors nesėdome prie vieno stalo ir spurgas valgėme ne kartu, bendrumo jausmą ir rūpesti pajutome, o kartais to pakanka!

Galiausiai Kalėdos su komanda. Pokalbiai, nematerialios dovanos ir tas mielas ir šiltas tikrumas. Laikas kada būni su kolegomis, klausai jų mėgiamos muzikos, istorijos ar eiliuotos poemos apie save… Pradėję nuo minčių, kad nelabai įmanoma daryti kalėdas nuotoliniu būdu, supratome, kad niekas iš mūsų negali atimti to jaukumo. Ne Patria, ne sienos, net ne dovanos ar žaidimai kuria tą magiją ir ryšį – o žmonės. Vienintelio dalyko ko trūko – šiltų apsikabinimų… To apčiuopiamo žmogiško prisilietimo… 

Ačiū tiems, kas buvo kartu ir kūrė tą magiją! Kas ne, kviečiu užsukti kitais metais! 😉

Taip pat labai noriu padėkoti projektams ir partneriams, kurie suteikia finansines galimybes mums rengti, turėti ir kurti tiek daug erdvių. Jūsų dėka jaunuoliai turi galimybę rinktis ir turėti jaukias, šiltas, tikras ir begalo nuoširdžias išankstines Kalėdas. Ačiū!



Parašykite komentarą