Kitas mažas žingsnis link savarankiškumo

Savarankiškam gyvenimui pasiruošęs jaunas žmogus – toks Patrios šūkis, siekiamybė ir misija, tačiau ką reiškia savarankiškumas? Ir kada jau galime teigti, jog žmogus yra savarankiškas? Mūsų savarankiškumo supratimas plačiąja prasme yra tai, jog žmogus geba pasirūpinti savimi bei savo artimiausia aplinka. Tačiau kaip tai pasiekti? Turbūt kaip ir visko ugdomajame darbe – mažais žingsniais ir po truputį. Daug metų veikdami su jaunuoliais, stengiamės leisti jaunuoliams patiems pasirinkti, apsispręsti ir prisiimti atsakomybę už pasirinkimus bei veiksmus. Kasdienybėje lydime jaunuolius situacijose kuriose jie bando atpažinti savo poreikius, norus bei daro vienokius ar kitokius pasirinkimus: ką šiandien valgysiu, kaip išleisiu savo pinigus, kur mokysiuos, ką veiksiu laisvalaikiu, kaip pasielgsiu su žmogumi, kuris mane erzina, kaip reaguosiu į patiriamą neteisybę, nutylėsiu ar pasakysiu tai, ką galvoju, paklusiu kitam, ar darysiu taip, kaip man atrodo teisinga.

Gebėti atpažinti, išsakyti, o kartais ir apginti savo poreikius bei nuomonę ne visada yra labai paprasata. Kaip ir nelengva imtis iniciatyvos keisti dalykus, ne tik prisitaikyti prie nusistovėjusiosios tvarkos ir nerašytų taisyklių, net jei jos ir ne visada lygiai teisingos visiems ir kiekvienam visuomenės nariui. Tačiau tai labai svarbu, jei kalbame apie žmonių savarankiškumą, gebėjimą iš tiesų pasirūpinti savimi ar šalia esančiu. Taigi, 2020 spalio mėnesį, nors ir nedrąsiai dėl vis dar siaučiančios pandemijos, tačiau startavome su Aktyvių piliečių fondo programos finansuojamu projektu “Kitas mažas žingsnis”, kurio esmė – stiprinti jaunuolius asmeniškai bei jų dalyvavimo įgūdžius bendruomenėje bei atstovaujant savo bei savo bendruomenės ir artimiausios aplinkos poreikius visuomenėje.

Šiame projekte, bus siekiama nuosekliai ir pažingsniui įtraukti jaunus žmones (kurie stokoja savarankiškumo įgūdžių) į socialinių bei kitų paslaugų teikimą,  pirmiausia siekiant sustiprinti jų įgūdžius pasirūpinti savimi. Atitinkamai labiau savarankiški ir sustiprėję jaunuoliai bus skatinami imtis daugiau atsakomybės ir organizuoti įvairias iniciatyvas ar renginius bendruomenėje, dalintis savoi patirtimi su savo bendraamžiais, savanoriauti, galiausiai kartu įsitraukiant į mokymų specialistams organizavimą bei įvairias darbo grupes, kuriose svarstomi jiems aktualūs klausimai. Jaunuoliai šį nuoseklų ugdymo ir lydėjimo į savarankiškumą procesą turėtų patirti atitinkamai:

– pirmiausia sustiprėju ir įgaunu savarankiškumo pats,

– aktyviai veikiu artimiausioje bendruomenėje bei imuosi atsakomybės bei iniciatyvos, 

– prisiimu daugiau atsakomybės ir atstovauju savo bendruomenę už jos ribų. 

Projektas įgyvendinmas kartu su partneriais VŠĮ “FUTURA OGGI”  (Mauros namas), kurie taip pat teiks paslaugas jaunuoliams bei kartu mokysis kaip organizacija, beigi partneriais iš Norvegijos MEDVIRKNINGSAGENTENE, kurie padės stiprėti ir mokytis mums, kaip organizacijai, dirbančiai su jaunimu.  

Projektą įgyvendinti galime EEE finansinio mechanizmo finansuojamo Aktyvių piliečių fondo dėka.



Parašykite komentarą