Kasmėnesiniame savanorių susitikime – netikėti atradimai

Kas mėnesį tarptautiniams ,,A. C. Patria“ koordinuojamiems savanoriams organizuojami susitikimai, kurių metu aptariamos aktualios temos, mokomasi pažinti save ir kitą, diskutuojama svarbiais klausimais. Kovą Kauno arkivyskupijos jaunimo centre vykęs susitikimas buvo skirtas asmens atsigręžimui į save, sustojimui, psichologinės ir fizinės savijautos gerinimui.

Į susitikimą susirinko 18 ,,A. C. Patrios“ koordinuojamų savanorių iš įvairių pasaulio šalių. Vos tik atvykę visi džiugiai pasveikino naująją savanorę Alexandrą iš Graikijos. Po susipažinimo atvyko sveikatos specialistė Rūta Lukoševičiūtė, kuri papasakojo apie pagrindinius žmogaus sveikatos aspektus. Priešpiet dalyviai įsitraukė į įnirtingą diskusiją, kurią vedė tarptautinių savanorių koordinatorė Marija. Buvo ieškoma atsakymų į klausimus, kaip pasiekti visavertį, kokybišką gyvenimą, besisukant greitame gyvenimo tempe i?mokti sustoti ir atsisukti į save.

Vis dėlto, labiausiai dalyviams įsiminė po pietų vykusi antroji susitikimo dalis. Jos metu judesio dirbtuves vedė Vilniaus pal. Jurgio Matulaičio socialinio centro socialinėdarbuotoja Ugnė Raščiūtė. Pirmasis dirbtuvių užsiėmimas buvo skirtas savęs ir savo kūno pažinimui – juk kiekvienas jį turime, bet dažniausiai per daug apie jį nemąstome. Dalyviai susiskirstė poromis ir pagal Ugnės nurodymus lietė įvairias porininko kūno vietas. Vis dėlto, ne kiekvienam buvo paprasta atsiduoti į kito rankas, liesti ir būti liečiamam. U. Raščiūtė pastebėjo, kad žmonės dažnai gėdijasi savo kūno, yra per daug susikoncentravę į jo netobulumus. Tad tokia praktika leido savanoriams atsipalaiduoti, atrasti ryšį tarp savęs ir savo kūno. Ši pažintis prasidėjo keliaujant nuo žmogaus stuburo pradžios, leidosi iki kojų pirštelių, kol visi pasijuto sušilę bei įgavę naujų žinių. Kitos užduoties metu savanoriai, vėlgi pasiskirstė poromis, mokėsi pajusti atskiras savo kūno dalis – leidosi partnerių vedžiojami už klubų ir galvos, stengėsi suprasti, kaip koordinuojami kūno judesiai.

Antroji dirbtuvių dalis buvo labiau praktinė. Jos metu U. Raščiūtė pristatė visame pasaulyje garsią šokio terapiją ,,5 ritmai“. Ją 1970-aisiais išvystė amerikiečių šokėja Gabrielle Roth, siekdama sujungti judesį ir žmogaus psichologijė. šokio terapija, paremta 5 skirtingo tempo ritmais, leidžia asmeniui išlaisvinti mintis, atsipalaiduoti, ,,nusikratyti“ visą susikaupusį sunkumą. Praktika paremta idėja, kad viskas pasaulyje yra energija, judanti bangomis ir ritmais. Įsijautė į ritmą ir užmerkė akis savanoriai stengėsi susikoncentruoti į save, pajausti savo kūną ir juo galimus atlikti judesius. Tarsi nieko aplinkui nebūtų, dirbtuvių dalyviai šoko, šokinėjo, trypė, atliko kitus įvairius fizinius veiksmus, iš naujo susipažindami su savo kūnu. Terapijos gale visi sugulė ant grindų, dėkingi sau, savo kūnui ir visiems aplinkui. Ugnė pastebėjo, kad žmonės dažnai tiki negalintys šokti ar ritmingai judėti, skiria takoskyrą tarp ,,aš“ ir ,, tikri šokėjai“. Vis dėlto, pažinus savo kūną judėti tampa daug lengviau. Specialistė atkreipė dėmesį, kad žmonių kūnai kasdien yra įspraudžiami į daugybę rėmų – kėdės, stalai, kiti baldai dažnai nėra pritaikyti natūralioms mūsų kūnų pozoms, todėl pažintis su savo fiziškumu gali būti ypatingai naudinga, padėti suprasti, kaip išlikti sveikam.

Dirbtuvės savanoriams paliko puikių įspūdžių, nors ne visi iš pradžių jautėsi jaukiai šokdami, liesdami kitus. Savanorės Claudios teigimu, kas mėnesį ,,A. C. Patrios“ rengiami susitikimai yra itin naudingi, kadangi jų metu galima sutikti visus tarptautinius savanorius, kartu leisti laiką, drauge ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus. ,,šį kartą susitikimas buvo kiek kitoks. Sulaukėme net dviejų svečių, kurie pristatė skirtingas, bet susijusias temas. “ – pasakojo ji. „Visos susitikimo veiklos buvo įdomios, tačiau šokio dirbtuvės mane ypatingai sužavėjo. Mėgstu šokti vakarėliuose ir kartais namie, bet šį kartą viskas buvo kitaip. Man pavyko susieti savo kūną su protu niekada iki šiol nebandytu būdu. Užsiėmimo pabaigoje buvau fiziškai išsekusi, bet psichologiškai pailsėjusi – tai nuostabus jausmas. Susitikimas buvo tikrai naudingas.“

Parašykite komentarą