Dvigubos ,,A. C. Patria“ Užgavėnės

Sulaukus išsiilgto pavasario ,,A. C. Patria“ komanda su žiema atsisveikino net du kartus. Gausus darbuotojų, jaunuolių bei savanorių būrys tradiciškai savanoriavo Rumšiškių Lietuvos liaudies buities muziejaus rengiamoje Užgavėnių šventėje. Atslūgus pirmiesiems išvykos įspūdžiams pasivaišinti gardžiais blynais kvietė ir ,,Atvirame vakare“ apsilankę jaunuoliai.

Kelionę į Rumšiškes nuostabia patirtimi praturtino net tik pirmą kartą tokią šventę regėjusius tarptautinius savanorius, bet ir kasmet čia atvykstančius ,,A. C. Patria“ darbuotojus, centrų ,,Kitaip“ ir ,,Vartai“ jaunuolius. Nuo pat ankstaus ryto organizacijos kiemas ir biuras šurmuliavo nuo susijaudinusių ir džiaugsmingų balsų. Kelias į Užgavėnių sostinę ilgai netruko, tad visa ,,A. C. Patria“ blynų kepėjų komanda greitai kibo į darbus. Tiesa, prieš tai visi pasinaudojo galimybe išgirsti Lietuvos liaudies buities muziejaus darbuotojos Gitos pasakojimą apie gilias Užgavėnių tradicijas Žemaitijoje. Vos tik atsistojus prie keptuvių, pradėjo plūsti išalkę šventės lankytojai. Blynai gražiai liejosi vienas po kito, o mentelės ir puodas su tešla ėjo iš rankų į rankas. Daug šurmulio, pokalbių ir, žinoma, juoko užliejo lankytojų ir savanorių širdis.

Ingrida ir Agnė į ,,A. C. Patria“ tradicija tapusią šventę įsiliejo pirmą kartą. Merginos džiaugėsi galimybe ne tik pačioms pasilinksminti, bet ir supažindinti tarptautinius savanorius su lietuvi?kais papročiais. ,,Nors šaltukas ir kandžiojosi, buvo labai smagu drauge su savanoriais kepti blynus, taip pat padėti ir praeiviams pasigaminti sau skanų užkandį. Norinčiųjų buvo daug – matyt, blynai pavyko tikrai skanūs. Atlikę darbą, su užsienio savanoriais ėjome į šventę. Supažindinau juos su lietuviškomis Užgavėnių tradicijomis, žaidėme įvarius žaidimus. Kadangi anksčiau nebuvau girdėjusi apie šį renginį, nustebino toks didelis kiekis susirinkusių žmonių. Tikiuosi sugrįžti ir kitais metais.“ – įspūdžiais dalinosi Agnė. Jai antrino ir Ingrida. Nors mergina pati daug žinojo apie Užgavėnių tradicijas, praleistas laikas jai neprailgo, praturtino gera nuotaika. Ingrida išlydėdama žiemą kiekvienais metais kepa blynus, tad savanoriavimas Rumšiškėse šį paprotį pavertė dar prasmingesniu.

Šventėje dalyvavo ir ,,Vartų“ savanoris iš Vokietijos – Claas. Anot jo, Užgavėnės kiek primena didžiulį karnavalą, panašiu metu švenčiamą įvairiose jo gimtinės vietose. ,,Vis dėlto, mes persirengiame moderniais kostiumais – superherojais, žymiomis asmenybėmis ir panašiai “ pasakojo jis – O Rumšiškėse išvydau tradicines lietuviškas kaukes, kurios mane labai nustebino. Tiesa, mes taip pat deginame lėlę, panašią į jūsų Morę.“ – Claas džiaugėsi tokia didele, visai šeimai skirta švente, galimybe prisidėti prie blynų kepimo. ,,Savanoriauju jaunimo centre, tad dažniausiai bendrauju tik su jaunuoliais. Tačiau šventės metu turėjau progos pakalbėti su įvairių amžiaus grupių šventės dalyviais – pastebėjo jis – Gera nuotaika, puikus maistas ir kultūrinis kontekstas renginį paverčia iš tiesų išskirtiniu.“

Grįžus iš Rumšiškių ir įsisukus į kasdienybės darbus, antradienį Patrioje visų nosis vėl kuteno blynų kvapas. Tądien vykusio ,,Atviro vakaro“ metu jaunuoliai smagiai leido laiką kepdami lietinius. ,,Kokios gi Užgavėnės be blynų? Tai – lyg Velykos be kiaušinių. Tad vakaro tema, suprantama, buvo lietinių blynų kepimas.“ – pasakojo ,,Kitaip“ centro praktikantė Samanta. Ji džiaugėsi, kad šia proga susirinko nemažai jaunuolių, kurie ilgai mąstė su kuo gi kepti svarbųjį Užgavėnių atributą – šokoladu, o gal mėsa? ,,Nusprendėme vienus blynus kepti su kumpiu ir sūriu, o kitus su bananais ir šokoladu. Kitaip tariant, vieni buvo sotūs, o kiti – desertui“ – atskleidė Samanta. Sudarė reikiamų produktų sąrašą, visi pasiskirstė darbais. Vieni pirko produktus, kiti juos ruošė, pjaustė, kepė blynelius, į juos suko ingredientus. Gaminimas neprailgo, nes proceso metu netilo juokas ir įdomiausios diskusijos įvairiomis temomis. Na, o vakaro kulminacija tapo smagiausia dalis – skanėstų valgymas.


Parašykite komentarą