Šilainiai ispanei tapo įkvėpimo šaltiniu

Sovietmečiu iškilę šilainiai pasižymi niūria ir pilka architektūra. Vis dėlto, viešniai iš Barselonos – savanorei Clàudiai Freixes šis mikrorajonas tapo įkvėpimo šaltiniu. Miesto atminties klausimais besidominti ispanė nusprendė sukurti fotoprojektą, kurio centrine ašimi taps šilainių kaita dešimtmečių sandūroje.

PAMOKOS SENJORAMS

Clàudia 9 mėnesiams į Kauną atvyko pagal nevyriausybinės organizacijos „A. C. Patria“ koordinuojamą Europos savanorių tarnybos projektą. Humanitarinius mokslus ir šiuolaikinę istoriją studijuojanti mergina tarptautine savanoryste susidomėjo universitete išvydusi plakatą, siūlantį savanoriškos veiklos galimybes. ,,Visada maniau, kad tarptautinė savanorystė reiškia humanitarinę pagalbą Afrikoje ar kituose karštuose taškuose.“ -atviravo ji. „Vis dėlto, plačiau pasidomėjusi radau nuostabų projektą, siūlantį savanoriauti vienoje Kauno bibliotekų. Supratau, kad tai – kaip tik man, kadangi be galo domiuosi kultūra, istorija, myliu knygas.“ Ilgai nedvejojusi Clàudia užpildė paraišką ir spalį pradėjo savanorystė V. Kudirkos viešosios bibliotekos šilainių padalinyje.

Čia savanorė ne tik dėlioja knygas į lentyną ir prižiūri jai priskirtą vaikų zoną, bet prisideda ir organizuojant renginius, taip pat veda anglų kalbos pamokas senjorams. Kauniečiai merginą galėjo išvysti ir Kalėdų mugėje organizuojančią dirbtuvėles vaikams. ,,Anksčiau turėjau dvi vyresniųjų anglų kalbos grupes: pradedančiųjų ir pažengusiųjų.“ – pasakojo ji. Vis dėlto, susikalbėti su angliškai visiškai nekalbančiais žmonėmis, kai ir pats nesupranti lietuviškai, pasirodė pernelyg sunki užduotis. Tad dabar mokau tik pažengusiuosius, tačiau veiklos nesumažėjo, kadangi šioms pamokoms tenka nemažai ruoštis – turi apgalvoti dienos temą, paieškoti tinkamų skaitymui tekstų, video ar garso įrašų. Galvoje sukasi idėjos ir apie ispanų kalbos užsiėmimus, kuriuos galėčiau pasiūlyti kauniečiams.“ -planus vardino savanorė.

PILIETINIO KARO ATGARSIAI

Prieš atvykstant nedaug apie Lietuvą žinojusiai Clàudiai įsiminė susirašinėjimas su projektą koordinuojančios organizacijos darbuotojais. ,,Mane informavo, kad gyvensiu šilainiuose, sovietinio stiliaus daugiabutyje. Tuo metu šiek tiek išsigandau – ką reiškia sovietinio stiliaus? Nusprendžiau, kad bus labai tamsu ir niūru. “ – prisiminė savanorė. Vos gavusi tikslų adresą, jį įvedžiau į ,,Google maps“ žemėlapį ir išvydau be galo įdomų vaizdą. Kur tik pažvelgsi – visur blokiniai namai, tačiau jie atrodė šviesiai ir visai gražiai.“ – pirmaisiais įspūdžiais pasidalino Clàudia. Pats Kaunas merginai padarė jaukaus ir kupino spalvų šiaurietiško stiliaus miesto įspūdį. Tačiau beveik metams namais tapęs mikrorajonas savanorę sudomino ne ką mažiau.

,,Visada domėjausi kolektyvine atmintimi, praeities ir dabarties ryšiu, architektūros istorija.“ – atskleidė Clàudia. Prieš kurį laiką teko dalyvauti projekte, kuriame gilinomės į Ispanijos respublikonų atmintį Prancūzijoje. Pilietinio karo pabaigoje nemažai jų pabėgo į šią šalį, o tuometės valdžios buvo apgyvendinti koncentracijos stovyklose. Dauguma jų buvo įsikūrusios prie jūros, tad dėl prastų gyvenimo sąlygų, drėgmės ir bado sukeltų ligų nemažai žmonių mirė. Šiuo metu tose vietose įrengti paplūdimiai, stovyklavimo zonos, veikia viešbučiai, tad čia plūsta atostogautojai.“ – situaciją nupasakojo savanorė. Clàudia su kolegomis fotografavo šiuos negandas menančius paplūdimius, taip pat kalbino čia žuvusių žmonių artimuosius. Jiems šios erdvės asocijavosi su baime ir teroru. Tuo tarpu daugumai prancūzų paplūdimių nuotraukos keldavo tik teigiamas emocijas, primindavo atostogas. Projektas galiausiai buvo užbaigtas paroda, kurioje sugretintos senosios ir šiandieninės paplūdimių fotografijos. Pasak savanorės, ypatingai įdomu tyrinėti, kaip per laiką keičiasi vietovių reikšmės, kokią įtaką tam turi žmonių kolektyvinė atmintis.

SUSIDOMĖJO ISTORIJA

Atvykusi į Kauną Clàudia suprato, kad panašų projektą būtų įdomu sukurti ir Kaune. ,,Didžioji dalis šilainių buvo pastatyti sovietmečiu, tad manau, kad ne tik man, bet ir vietos gyventojams būtų įdomu pamatyti, kaip ši vietovė atrodė prieš didžiąsias statybas.“ – įsitikinusi ji. „Šiuo metu šilainiuose dygsta modernūs namai, rajonas po truputį keičiasi, tad turime tikrą praeities, dabarties ir ateities samplaiką.“ Savanorė tikisi, kad projektą pavyks išplėsti, surasti žmonių, kurie papasakotų, kaip vienas didžiausių Kauno mikrorajonų atrodė gerokai anksčiau, galbūt net padovanotų senų nuotraukų. Šiuo metu mergina ne tik savanoriauja bibliotekoje, bet taip pat rašo ir baigiamąjį magistro darbą, kurį ginsis vasarį. Užbaigusi šį etapą mergina ketina skirti savo laisvalaikį projekto kūrimui. ,,Jau pavyko susipažinti su viena savanore iš Vokietijos – ji man davė knygą su sovietinio laikotarpio Kauno fotografijomis. Pažįstami man taip pat parodė ,,Facebook“ puslapį, kuriame talpinami senojo Kauno vaizdai. Tad kol kas medžiagos projektui turiu, o vėliau tikiuosi, kad prie manęs prisidės ir tikrieji kauniečiai.“ – vylėsi ji. Ateityje Clàudia planuoja surengti fotografijų parodą, apimančią senuosius ir šiandienius šilainių vaizdus.

Anot Clàudios, sprendimas šiuos metus paskirti savanorystei Lietuvoje buvo labai savalaikis. ,,Gyvendama Ispanijoje neturėjau galimybių rimtai įsitraukti į savanorystę. Gyvenu Barselonoje, tačiau esu kilusi iš netoliese esančio miestelio, tad savaitgaliais dažniausiai grįždavau namo. Dirbu gide, tad mano tvarkaraštis keičiasi, priklausomai nuo aplinkybių. Dėl šių priežasčių sunku įsipareigoti organizacijai – niekada nežinau, kur būsiu ir ką veiksiu kitą savaitę. Tačiau Kaune esu susikoncentravusi ir matau ne vieną galimybę, kam papildomai galėčiau paskirti savo laiką.“ – tikino ji. „Įdomu tai, kad miestas šiuo metu ruošiasi tapti Europos kultūros sostine. Norėčiau prisijungti prie ,,Kaunas 2022″ programos ,,Atminties biuras“ – juk tai dar vienas būdas panagrinėti praeities ir ateities sintezė“ – planus atskleidė Kauną pamilusi savanorė.

Turintys senų šilainių fotografijų ar pasakojimų apie mikrorajoną, kviečiami kreiptis į Kauno V. Kudirkos viešosios bibliotekos šilainių padalinį, adresu silainiai@kaunas.mvb.lt


Parašykite komentarą