BŪSTAS - GALIMYBĖ SAUGIAI SUAUGTI

Lydimasis būstas (oficialiai vadinamas savarankiškumo gyvenimo namais) yra itin svarbi socialinė iniciatyva, siekianti padėti jaunuoliams, augusiems globos namuose ar šeimynose, išmokti savarankiškai gyventi ir integruotis į visuomenę. Ši programa buvo įkurta 2009 m., pasitelkus Europos Sąjungos investicijų fondo finansavimą. Nuo 2009 iki 2021 m. trys skirtingi projektai prisidėjo prie šio būsto įkūrimo ir išlaikymo, užtikrindami, kad jaunuoliai turėtų saugią aplinką, kurioje galėtų įgyti būtinų gyvenimiškų įgūdžių.

Nors Europos Sąjungos finansavimas baigėsi, mūsų įsipareigojimas jaunuoliams nesibaigė. Mes tęsėme savo veiklą, ieškodami paramos Kauno savivaldybėje ir privačiuose fonduose, siekdami užtikrinti, kad programa galėtų toliau veikti ir teikti reikalingą pagalbą. Didžiuojamės, kad per šį laiką suteikėme reikšmingą paramą ir gyvenimo pamokas 87 jaunuoliams iš Kauno, Kauno rajono, Prienų, Marijampolės, Kėdainių ir Jonavos.

Jaunuoliai, apsigyvenę Savarankiško gyvenimo namuose, susiduria su kasdieniais iššūkiais ir sunkumais. Jie mokosi spręsti įvairias situacijas, tokias kaip maisto gaminimas, namų tvarkymas, elektros skaitiklių nurašymas, ar meistrų paieška sugedus technikai. Jaunuoliai ludimi darbuotojų gali saugiai patirti natūralias savo veiksmų pasekmes – pavyzdžiui, pametus raktus susidaryti planą, kaip įeiti į namus, vėliau būti atidesniems ir saugoti raktus, nes spynos ir raktų pakeitimas visiems brangiai kainuoje. Arba išleidus pinigus ne pagal planą jų trūksta pilnaverčiui maistui ir tenka valgyti grikius vieną savaitę. Visas šis procesas vyksta su nuolatiniu socialinių darbuotojų palaikymu, kurie padeda suprasti savo klaidas, semti saujomis patirtį, išsikelti tikslus ir rasti individualiai tam jaunuoliui priimtinus sprendimus.

Visuomenėje dažniausiai daugelis jaunuolių turi tam tikrą užnugarį – tėvus, gimines ar draugus, tačiau jaunuoliai atėję iš globos namų, globėjų dažniau susiduria su atskirtimi, patiria emocinę ir socialinę atskirtį. Dažnai artimųjų dėmesys ir palaikymas būna trumpalaikis, nukreiptas tik į finansinę naudą, kol jaunuolis gauna išmokas. Tokie jaunuoliai yra labiau pažeidžiami ir dažniau susiduria su įvairiais sunkumais, įskaitant mokyklos nelankymą, sveikatos problemas, priklausomybes, skolas ir net išnaudojimą.

Didėjantis poreikis apgyvendinimo paslaugoms

Pastaraisiais metais matomas stiprus poreikis papildomoms apgyvendinimo paslaugoms, ypač skirtoms jaunuoliams, kuriems reikia daugiau pagalbos ir priežiūros pereinant į savarankišką gyvenimą. Norime suteikti pagalbą ne tik jaunuoliams iš globos namų, bet ir sunkumus patiriančių šeimų. Todėl siekiame įsteigti apsaugotą būstą – tai yra erdvė, kur jaunuoliai galėtų jaustis saugiai, mokytis, dirbti ir gauti reikiamą pagalbą gyvenant saugioje aplinkoje.

Savarankiško gyvenimo namai ir apsaugotas būstas skiriasi pagal teikiamų paslaugų intensyvumą ir pobūdį. Savarankiško gyvenimo namuose socialinės įtraukties koordinatoriai kasdien būna kartu su jaunuoliais, padėdami jiems mokytis gyvenimiškų įgūdžių – nuo apsipirkimo iki asmeninių problemų sprendimo. Jie nuolat reflektuoja jaunuolių patirtis, padeda suprasti savo elgesio pasekmes ir skatina siekti išsikeltų tikslų. Jaunuoliai gali gauti iki 10 val. Palaikymo per parą.

Tuo tarpu apsaugotas būstas yra skirtas tiems jaunuoliams, kurie jau turi daugiau gyvenimiškų įgūdžių ir gebėjimų savarankiškai tvarkytis. Darbuotojai apsaugotame būste lankosi rečiau – tik kartą per savaitę, tačiau jų pagalba orientuota į specifinių, jaunuolio įvardintų problemų sprendimą. Pagalbos intensyvumas iki 10 val. per savaitę.

Tokiu būdu abiejų tipų būstai ugdo savarankiškumą, tačiau skirtingu intensyvumu, atsižvelgiant į individualius jaunuolių poreikius. Jaučiame, kad yra jaunuolių, kuriems darbuotojų pagalbos 10 val. per dieną yra per daug. Jie yra pajėgūs pasirūpinti savimi. Jiems labiau reikalinga emocinė parama, saugumas. Tad norime įsteigti apsaugotą būstą.

 

                            Kaip galite padėti?

Jei žinote kam reikalinga apgyvendinimo paslauga, kreipkitės el. paštu bustas@patria.lt arba telefonu +37067936450.

Norintys prisidėti prie apsaugoto būsto kūrimo ir padėti jaunuoliams įgyti svarbių gyvenimo įgūdžių, galite paaukoti 3 eurus paskambinę numeriu 1404. Jūsų pagalba yra labai reikalinga ir vertinga tiems, kurie pradeda savo savarankiško gyvenimo kelią.