KAIP KVEPIA KALĖDOS?

Kalėdos vieniems būna begalo džiugi ir jauki buvimo kartu šventė, o kitiems iššūkių pilni vakarai… Mūsų pasiruošimas prasideda jau gruodžio pradžioje, kai Patrios ofisas ir centrai pasidabina lemputėmis, puošia eglutes, gamina įvairiausius žaisliukus, kalba apie šventes, svajoja ir dūzgia kaip bitutės. 

Kad kiekvienas galėtų į šventinį laikotarpį keliauti su šypsena, šiltu prisiminimu ir jausmu, kad yra brangus, mūsų komandos kiekvienais metais kuria šventę komandai, jaunuoliams ir su komanda bei jaunuoliais. Dažnai juokaujame, kad jei dirbi viename ar kitame centre, tai kalėdas tenka švęsti net 3, o kartais ir 4 kartus.

Kalėdų vakaras komandoje

Jau nuo neatmenamų laikų dar gruodį formuojame nykštukų komandą, kuri išsijuosusi puošia Patrią. Organizuoja kalėdinį paštą ir slaptų angelų traukimą. Po to iki pat vakarėlio lepiname vieni kitus staigmenomis, šiltais žodžiais, komplimentais, dovanėlėmis. Darome viebi kitiems dėžutes ar vokus ir rašome laiškus su šiltais žodžiais ir pasidžiaugimais, už ką norime padėkoti vienas kitam. O vakarėliai galvojate, kad būna trankūs ir linksmi? 

Pas mus kitaip. Mes vertiname tikrumą, santykį, pagarbą, buvimą vienas su kitu. Tad metai iš metų laužome duonelę, sukame padėkos žvakę, žaidžiame 3 nereikalingų dovanų žaidimą ir dovanojame vienas kitam nematerialias dovanas – dainas, prisiminimus, žaidimus. Šias vertybes stengiamės perteikti ir jaunuoliams. Kad jie mokytųsi kurti tikrąsias šventes, kur daug šilumos, meilės, jaukumo.

Savanorių centro kvapas - gaminami kūčiukai

Pirmoji lietuviškas tradicijas išbandyti kvietė Savanorių centras. Robertas su Deimante ir tarptautiniais savanoriais kvepino „Patrią” kepamais kūčiukais, juoku ir pozityviais lietuvių burtais apie ateinančius metus. Tad traukė iš po biudelių savo laimę santykiams, pinigams, kelionėms, savirealizacijai. O ar žinojote, kad mūsų kūčiukai gaminami labai paprastai? Tiesiog iš vandens, miltų, medaus ir aguonų. Kai pridedi daug meilės, santykio, šilumos ir darai ne tik sau, o draugui bei organizacijoms, kuriose savanoriauji, aplanko tikroji Kalėdinė gerumo dvasia!

Vartų ir Kitaip Kalėdos kvepia imbieriniais sausainiais

Prieš pat Kūčias gruodžio 21 d. „Vartuose” skambėjo muzika, liejosi kūrybiškumas ir kepamų imbierinių sausainių kvapas. Jaunimas šaukštais, peiliais, arbatos puodeliais ar savo pirštais formavo Kalėdinius kepinius. Jie virto batais, laivais, rožėmis, kasomis ar net sraige. 

Jaunuoliai dalinosi darbais: vieni plakė kiaušinius, kiti lydė sviestą, treti sijojo miltus, maišė tešlą ir ketvirti ją kočiojo. Sausainių gamyba buvo tikras komandinio darbo pavyzdys. Mes dar nematėme taip greitai paruoštos tešlos. Deja beje, šį kartą sausainių formelių neturėjome… Mūsų darbuotojos Aistė ir Skaistė labai kūrybiškos. Tuoj jaunuoliams pasiūlė panaudoti peilį, šaukštą ar arbatos puodelį. Jaunuoliai netruko pasitelkti kūrybiškumą ir pradėję nuo trikampių ar keturkampių, iš tešlos ėmė kurti batus, laivus, rožes, kasas ar net sraigę! Buvo labai įdomu pamatyti, kad visai nebūtina turėti sausainių formelių tam, kad sukurti gražiai atrodančius sausainius. Rekomenduojame pabandyti😉

Iškepti sausainiai buvo mirkomi į šokoladinį padažą. Kas gali būti skaniau per Kalėdas už šaltą pieną ar sultis su jais.

Būsto Kalėdos kvepia mėsyte

Prieš pat šventes mūsų lydimajame būste paprastai vyksta intesyvus kalėdinio stalo planavimas, generalinė tvarka ir daug daug gaminimo. Šie metai ne išimtis. 

Darbuotojos Karolina ir Ingrida su jaunuoliais ne kartą jau spėjo suplanuoti ir perplanuoti šventinio stalo produktų sąrašą, patiekalus. Tad keliaujant su produktais tiek į Vartus, tiek į Kitaip centrą begalo gera matyti besišypsančius jaunuolių veidus ir planuojančius, kaip čia viską spėti pagaminti. 

Būste švenčiamos kalėdos arčiausiai įprastų namų kalėdų. Mes mokome jaunuolius pačius kurti sau šventę. Dažnai juk jiems kuria šventes globos namų darbuotojai, virėjos, individualios priežiūros darbuotojos. Pas mus jaunuoliai, kartu su darbuotojais sudarinėja vaišių stalo patiekalų sąrašą, eina apsipirkti, gamina ir kuria veiklos programą. Vieniems būna keista, kitiems labai smagu, o mums begalo jautru ir tikra! Namai pakvimpa kepta mėsyte, mandarinais, mišrainėmis, pyragais ir jaukum. 

Kiekvienas esame skirtingas, tuo pačiu be galo ypatingas. Taip gera su visais kartu kurti SAVO KALĖDAS. Tad linkime atrasti savo Kalėdų kvapą, patiekalą ir tradicijas💛🎄💛 kaip ir mūsų komanda, centrai ir jaunuoliai. O už suteiktus produktus sakome Ačiū „Humana People to People Baltic”.