Šalyje įsigaliojus karantino sąlygoms dėl COVID-19 pandemijos atviro jaunimo centro „Vartai“ veiklos struktūra turėjo keisti kryptį ir keltis į virtualų formatą. Centro veikloms matuojantis virtualybės rėmus buvo svarbu atliepti tai, kas artima ir reikšminga jaunam žmogui šiame neapibrėžtumu pasižyminčiame laike. Paieškos kurti saugią ir jaunuolius įtraukiančią erdvę nuotoliniu būdu pasižymėjo ne tik sandūra su apribojimais, bet ir padėjo atrasti naujų buvimo formų ir jų teikiamų privalumų. Vienas tokių atradimų buvo karantino metu gimusi kassavaitinė merginų diskusijų grupė.

AJC „Vartai“ merginų grupė, tai susitikimo vieta, skirta neformaliam pokalbiui, leidžiančiam plėsti pažinimo ribas per artimą ir atvirą pasidalinimą. Kiekvieną ketvirtadienį virtualioje platformoje buriasi AJC „Vartai“ merginos dalintis savo patirtimis, mintimis ir kalbėti aktualiomis temomis. Merginų grupės susitikimų metu kuriama saugi ir atvira erdvė, kurioje kiekviena mergina turi galimybę būti su savo unikalumu ir atrasti bendrumą, jungiantį per patyrimus, santykį su savimi ir aplinka.

Merginų grupės susitikimų metu stengiamasi atliepti tai, kas aktualu ir ryšku merginų gyvenimuose. Pirmojo grupės vakaro metu merginos rinkosi kelti sau svarbių klausimų, dalintis tuo, kas rezonuoja jų poreikius. Keliaudamos per vakarus merginos nagrinėjo lyčių vaidmenų ir lygybės, stereotipų, susijusių su lytimi klausimus. Besidalindamos apie santykį su savo kūnu ir aptardamos socialinių tinklų įtaka jam, jaunuolės artėjo prie savižinos ir visapusio santykio su savastimi temos. Su savu patyrimu toliau nagrinėjo moterų priespaudos, patiriamos neteisybės, moterų teisių ir lygių galimybių temų talpinamą turinį. Diskusijų metu buvo liečiamos gyvos priklausymo LGBTQ bendruomenei bei paveikiančios Stambulo konvencijos ratifikavimo aktualijos. Atsinešdamos temas merginos drįso, klausė, klausdavo vienos kitų, ieškodavo, pasirinkdavo ir atrasdavo.

Kiekviena mergina į grupės dinamiką atsineša savą indėlį ir išsineša iš jos tai, kas artima jai. Gyva patirtimi ir tuo, ką reiškia buvimas šioje grupėje dalinasi viena iš merginų:

„Kuo man svarbi merginų grupė? Joje atrasti dalykai  ir suvokimas tai, kas yra kaltė, kas yra nedrąsu ar net atpažinti tam tikri dalykai, nes iki tam tikro momentu dalykus supratau kitaip. Merginų grupei prasidėjus suvokiau dalykus kita puse, supratau, kad dalykai, kurie man atrodė normaliai, nėra normaliai. Juose pradėjau suprasti kas vyksta su manim iš tikrųjų… Atsiranda suvokimas, kad  tam tikri dalykai nėra norma. Prasidėjo analizė su savimi, mano žinoti dalykai, ar tam tikros patirtys, dalykų, kurių nemokėjau pradėjau mokytis grupėje, nes iki to laiko nemokėjau ir priėmiau visa tai, kad yra normalu. Pokalbiuose, diskusijoje supratau, kad mano žinojimas dalykuose nėra teisingas, o tiesiog įprastas dalykas iš tam tikrų patirčių.

Grupėje radau to, ko turbūt labiausiai reikėjo: atsakymus į tam tikrus klausimus, pradėjau labiau suvokti savo vidų ar jame vykstančius procesus. Taip pat ir tai, kad iki grupių savo vidaus dalykus visiškai supratau vienaip, o pradėjusi garsiai apie tai kalbėtis supratau, kad iš vis nieko nežinau ir tai ką radau, tai yra nauja. Gąsdina, bet tuo pačiu ir leidžia suprasti  tam tikrus jausmus, dalykus ar net momentus, taip pat vykstančius procesus.

Kodėl galiu čia kalbėtis laisviau? Todėl, kad su žmonėms su kuriais kalbu rūpi, jie girdi mane, supranta, leidžia suvokti tai, kas yra iš tikrųjų. Nesmerkia ir išklauso iki galo, padeda suprasti, atpažinti save, tai, kas yra svarbu grupėje, kurioje dalyvauju. Taip pat pamatau kiek merginų išgyvena panašių situacijų, kad kitur nėra apie tai saugu kalbėtis. Mūsų grupėje, kuri yra, bent jau mano požiūriu, labai svarbi, mes padedam viena kitai suprasti savo vidų, savo jausmus ar tam tikras situacijas. Jas nagrinėjame ir bandome pamatyti kitą pusę, nei matėm iki šiol, kurios galbūt mus varžo daug metų, mėnesių ar dienų. Mes leidžiam jaustis viena kitai saugiai, laisvai, atvirai, nuoširdžiai  ir be jokių kaukių, o būti tokioms, kokios esam iš tikrųjų, o tai man yra labai didelė vertybė, kada žmogus gali būti toks, koks jisai yra iš tikrųjų!“.

Merginų grupės vakarai tęsėsi ir AJC „Vartai“ veiklai po truputį sugrįžtant į priešpandeminį vyksmą. Pastebint šių susitikimų aktualumą merginų kasdienybei, sąmoningai minčiai bei patyrimui ir savižinai žadame kalbėtis ir toliau jau gyvuose vakaruose. AJC „Vartams“ svarbu kurti erdvę, kurioje merginos gali kryptingai atrasti tvirtumą savo stiprybėse, siekti teigiamų ateities pokyčių sąmoningai nagrinėjant lyčių klausimus, padedančius ugdyti savo asmenybę ir formuoti tarpusavio pasitikėjimu grįstą santykį su aplinka. Merginų grupėje laukiama kiekviena mergina ateiti, būti ir dalintis savu būdu, atsinešant savus patyrimus ir norint išgirsti kitas.

Veikla finansuojama iš „Aktyvių piliečių fondo“ projekto „Kitas mažas žingsnis“.