„Tavo istorija prasideda ten, kur tu pats pradedi kurti ir baigiasi tada, kai tu pats sustoji.“  Sako Aleksas į Patrią atėjęs prieš 6 m.

Šiandien jis rankoje laiko logistikos bakalauro diplomą, kuria ir puoselėja tvirtus romantinius santykius ir stabiliai save išsilaiko. Šiandien jau svajoja apie savo būstą, jam taupo. Jo kelias „A.C.Patria“ Savarankiškumo ugdymo centre „Kitaip“ nebuvo lengvas… Susidūrė su daug savęs ieškojimo,  nusivilimų, nesėkmių. Būdamas 17-19 m. plaukė pasroviui ir galvojo, kad jam tiesiog seksis nededant pastangų. Dalyvavo stovyklose, išvykstamosiose veiklose, mokslo stipendijos programoje, gyveno lydimajame būste ir priėmė individualius pokalbius su darbuotoja. Patikėjo savimi, priėmė pagalbą ir šiandien jo žodžiai kalba patys už save…

Supratau, kad gyvenime nėra tik juoda ir balta. Jame yra daug kitų spalvų. Aš išmokau to Patrioje, „Kitaip“ centre per 6 metus. Dar supratau, kad kai aš kažko nepadarau, kai man nesiseka, tas irgi gerai. Tai dalis manęs ir tai nieko bloga. Jaustis blogai yra irgi gerai. Aš esu visoks, jaučiuosi visaip. Jausti neigiamas emocijas irgi gerai. Ir dar plaukimas pasroviui nieko gero neduoda! O apgaudinėdamas kitą, iš tikrųjų apgauni save. Melo kojos trumpos. O būste tik prarandi laiką mokytis. Darbuotojas jau seniai supranta, kad apgavai. Jis priims tave tokį, koks esi.

O mokslo stipendija yra vertinga, nes galėjau įgyvendinti savo svajones, siekti užsibrėžtų tikslų, mokytis ne tik patenkinamai, bet gerai, prisiimti atsakomybę, būti grupės seniūnu ir dantimis atstovėti grupę, ją atstovauti, ginti. Svarbiausia šiemet pabaigiu mokslus ir tai, kas man be galo įdomu. Dalyvavau programos 2 etapuose. Gavau 50 eur. kas mėnesį, kol mokiausi profesinėje bei kolegijoje, iš kurios išėjau. Tuo laiku pinigus leidau belenkur, tai mano mokymosi dalis. Ne tokia naudinga, kaip kitus 3 m., kai gavau padidintą stipendiją 100 eur. mėnesiui mokėjimui už mokslą. Fiksuota stipendija su paskirtimi – raktas į mano sėkmę. Kai suaugau supratau, tiksliau, kai pradėjau dirbti ir užsidirbti, kad pinigus reikia vertinti. Nesakykit fondui, bet ten irgi kažkas uždirba pinigus, sunkiai dirba ir dalį jų paaukoja mums, kad pasiektume savo svajonių. Aš labai tai vertinu. (Leidimą, vėliau pasidalinti tuo jaunuolis davė).

Aleksandro sėkmės istorija gali tapti bet kurio jaunuolio sėkmės istorija. Tad jei dar nepavyko rasti savo kelio, jei reikia pagalbos ir krypties -A.C.Patria centrai (Savanorių,“Vartai“, „Kitaip“) yra vieta,kur gali mokytis saugiai suaugti ar užaugti.

Mūsų veikla finansuojama Vokietijos fondo „Kiderdorfer in Litauen“, „Aktyvių piliečių fondo“, “ Europos socialinio fondo agentūros“.